Tuesday, October 27, 2009

My OBS Adventure (Updated - tambah gambar)

OBS. Outward Bound School atau nama melayunya, Kem Latihan Semangat bertempat di Lumut. Kat Malaysia ni ada 2 je sekolah yang suka-suki nak bina semangat orang, satu lagi dekat Sabah. Benda-benda macamni, organisasi besar-besar sukalah hantar orang-orang dia pergi bina semangat. Organisasi besar semangat pun kenalah besar..tapi bagi yang kecil, semangat pun harus besar juga..

Sebelum pergi, budak-budak department aku semuanya bercerita pengalaman dia orang. Tapi sebelum ni, kampeni tempat aku kerja hantar dia orang pergi 10 hari. Aku cuma pergi 3 hari saja. Itupun aku memang sangat-sangat bersyukur sebab kejap je pergi. Dia orang dulu kena dayung kayak pusing satu Pulau Pangkor, kena solo camp, kena buat raft, kena main cabaran berhalangan, dan macam-macam lagi yang buat aku nak ambil mc hari bertolak tu.

Sebelum naik bas, perut aku macam ada roller coaster dekat dalam.

Sampai je dekat OBML - Outward Bound (R) Malaysia Lumut - dekat jam 8.30. Lepas briefing kejap, pergi makan dulu dekat Dining Hall. Makan pun ada cara beb dekat sini. Kena kasi hidang, kasi tuang lauk, nasik dekat semua ahli kumpulan atau 'watch' lepas tu berdiri di belakang kerusi baca doa or doing a minute of silence, baru boleh makan ramai-ramai.

Lepas makan, ada aktiviti dalam watch, main Bing Bong. haha..kalau korang nak tau main Bing Bong ni apa, kenalah pergi sini.. owh ya, my watch name is Yong Yap. Nama sempena apa, aku pun lupa. (aku baru google..Yong Yap tu nama gunung dekat Sg Siput, Perak setinggi 2188 m)

Lepas tu kena surrender semua personal belonging, IC, handphones, rokok, wallet, duit, barang kemas, tinggallah sehelai spender..eh..sehelai sepinggang..lepas tu naik dorm untuk berehat. Banyaknya tangga nak panjat pergi ke dorm tu mak datuk tingginyalah aii... dorm aku nama dia Gading.

Esok pagi, seawal jam 0530 dah kena bangun, sebab jam 0630 ada upacara naikkan bendera, walaupun 'bendera' kat dorm Gading dah naik dah jam 0530 tadi..hahahaha...korang tak paham, tak payah nak paham...lepas tu, warming up, dan berjogging sampai jam 0715. Lepas warming down, kami pergi makan sarapan.

Lepas tu pagi tu diisi dengan aktiviti yang menggunakan minda dan komunikasi. Ramai-ramai pegang tangan dalam satu bulatan lepas tu nak bikin muka kami yang pandang ke dalam bulatan jadi pandang ke luar bulatan. Terbelit-belit jugak kami dibuatnya, tapi selepas aku dan rakan sebelah menyebelah memerah otak, akhirnya dapat juga kami melaksanakan misi tersebut. Lepas tu ada game 'Crossing the Acid Lake'. Malas nak cerita. Lu pergi la sendiri, baru boleh tau..


Letih lepas main Crossing the Lake Acid


Then, kami belajar cara membuat khemah, tapi orang macam aku yang Pengakap tak berapa nak Raja nih.. takdehal la kot..hehehe..lepas tu tibalah aksi menggerunkan, aktiviti panjat memanjat. Dah berapa lama aku tak memanjat setinggi lebih 10 meter, seingat aku time Hari Guru masa sekolah dulu aku kena panjat scaffolding sebab nak gantung banner hari guru. Itu tahun 98. Badan pun selim melim lagi.


Ni la dia game "Crossing the Acid Lake"



Aku jadi belayer..


Aku volunteer nak panjat dulu, tapi aku jadi belayer dulu. Jadinya aku orang kedua yang panjat. Belayer ni kena kontrol tali untuk turunkan orang dari atas. Mula-mula orang tu panjat tali guni yang macam dekat kapal lanun tu sampai touch beam atas sekali Dewan Serbaguna kat OBML tu, then turun pakai tali yang attach dekat pinggang dia. Belayer ni tugasnya kontrol tali tu supaya orang yang turun itu selamat turun dan bukan selamat dikebumikan ye...

Aku cuak gila, takut tangan aku tak larat nak bawak badan aku yang sangatlah selim ini..tapi dengan penuh kecekalan dan keazaman aku sampai ke atas dan turun dengan selamat. Heh..lega..





Basic Belaying



Lepas tu makan tengah hari, lepas makan, instructor suruh manager watch hebahkan aktiviti petang tu pakai wet attire. Damn.. pasti akan turun ke laut lepas ni...dan benda yang buat aku paling cuak akhirnya menjadi kenyataan, kami akan belajar basic berkayak.

Tapi sebelum berkayak, kena belajar part-part bahagian kayak, bahagian depan kita panggil bow, belakang is stern, kiri is board dan kanan is starboard but seat is seat and paddle is paddle lah..hahahha

Then instructor panggil turun ke laut.. buat satu circle dekat air paras dada tu, then dia suruh kami terlentang. Gila! tapi aku akur dan pasrah bahwa instructor dekat sini brutal-brutal, dia orang akan suruh lu buat sampai lu buat, kalau tak dia orang kasi buat untuk lu. Aku pun terlentang..perghhhh...for 28 years of my life, ini la kali pertama aku terapung dengan jayanya di lautan... tak pernah sekali pun aku turun ke laut kaki tak jejak tanah.... then dia suruh meniarap ke depan plak... time ni lah dekat 10 gelen air laut yang masin tu masuk kedalam perut aku dengan lahapnya.. lepas tu kena berenang plak.. macam lahanat aku cakap.. minum air laut lagi la gamaknya, dengan cramp semua siap... akhirnya boleh la jugak aku berenang sikit-sikit.

Lepas tu kami disuruh sorong kayak tu ke dalam air, practise buat capsize. Capsize bermaksud kayak terbalik, so kena practise supaya kita tau macam mana pengalaman capsize tu kalau ianya betul-betul terjadi. Sekali lagi aku pasrah je dengan apa yang mendatang... aku dengan partner aku Afa awek branch Pahang, menterbalikkan kayak sendiri, menggelupur macam kambing gurun kena campak dalam air sejuk la aku. Sekali lagi bergelen-gelen air laut selamat aku telan sebagai juadah minum petang.



Watch aku sedang praktis 'capsize' - aku yang no 2 dari kiri



"tarikkkk....1..2... tarikkkk....!!"

Lepas tu sorang ahli watch aku menangis-nangis merayu dekat instructor tu sebab tak nak buat. Dengan cold blood nya, Kak Azirin tu selamba terbalikkan kayak dia, meraban minah tu carik punca oksigen, sampai timbul, minah tu menangis lagi, lama pulak nak kena pujuk..sian pun ada aku tengok...tapi tak buat macam tu, tak buat la dia kang sampai ke sudah...

Then kami practise kayak pusing-pusing kawasan pantai tu. Kami belajar cara kayuh ke depan, sharp turn, smooth turn, reverse dan stopping the kayak.

Lepas tu, naik bersiap dan mandi sebelum turun makan malam. Lepas makan, ada briefing untuk aktiviti esoknya.

Aktiviti esok harinya, ahad, kami berkayak dari Lumut ke Teluk Sekadeh jika menurut nama atas peta atau dikenali oleh penduduk tempatan sebagai Teluk Segadas. Tempat ni aku dah pergi dengan sahabat-sahabat tahun 99 dulu sebelum mendaftar diri di ITM Shah Alam. Jarak linear atas peta lebih kurang 2 km tapi jarak berkayak kalau ikut route dia lebih kurang 5 km. Jam 730 kami prepare semua kayak sebanyak 17 buah di tepi pantai dan menghantar barang-barang untuk perkhemahan satu malam di sana di atas sebuah bot. Lepas tu kami mula berkayak dalam formasi diamond dalam jam 850 lebih kurang. Kami tiba di sana kira-kira jam 1010 mengambil masa lebih kurang satu jam lebih. Melangkaui jangkaan para instructor kami, kami tiba dalam jangka masa standard untuk perjalanan sejauh 5km. Kami semua pun bergembira dan bertepuk tangan, meraikan kejayaan kami.


route kayak kami, dari lumut ke teluk segadas


Terpaksa la gua kasi naik bendera Perak.... Rival team Selangor tu..heh
berkayak di laut lepas..


Setelah siap mendirikan khemah dan makan tengah hari cara outback, tapi masakan ala kampung, kami semua bersiap sedia untuk satu lagi aktiviti panjat memanjat. Memanjat bukit setinggi lebih kurang 100 meter kemudian menuruni permukaan batu menerusi cara repelling. Aktiviti repelling ni aku dah pernah buat time Kem Motivasi Kesedaran Diri di Kem Yayasan Pelajaran Mara time aku darjah 5 tahun 92 dulu. Jadinya sekali lagi aku volunteer untuk jadi orang 1st turun... pasal masa naik tu perut aku buat hal pulak, nak kena pergi toilet... terpaksa la aku turun 1st...

camp site watch Yong Yap - lunch hour



Lepas tu, semua dah siap, kami prepare dinner pulak. Lepas tu malam tu ada aktiviti dalam kelam. Kami disuruh tinggalkan lampu suluh masing-masing kemudian bergerak dalam satu barisan dalam kegelapan malam. Kemudian kami diberhentikan, dan mula bergerak seorang demi seorang ke dalam hutan, dan yang menjadi panduan hanyalah jaluran tali rafia yang diikat dari satu pokok ke satu pokok. Nasib baik aku tak diganggu oleh instructor-instructor, tapi beberapa peserta ada juga yang menjerit sebab kena kacau, dan ada seorang lelaki yang menjerit macam tarzan panggil gajah daaa....hahahhaha....



The Yong Yap's melepak-lepak


Men's of Yong Yap - aku, Daus, Amal



Bersedia untuk repelling activity


Yong Yap's dengan sijil penyertaan


Malam tu aku tidur berbumbungkan langit, tanpa diganggu nyamuk...guna lah mosquito repellent jenama Stop! <--- pesanan penaja..hhehehehe Esok pagi, seawal jam 7.30 pagi kami dah bergerak meninggalkan Teluk Segadas menuju ke OBML. Dalam perjalanan pulang, satu capsize betul-betul punya terjadi. Jadi kami praktikkan apa yang telah di ajar untuk menyelamatkan orang yang tercapsize dan mengeluarkan air dari dalam kayak yang terbalik itu menggunakan teknik rafting. Jam 11 bermula la episod sebak, upacara penutup dan penyampaian sijil penyertaan. Sesi fotografi dan sesi tangis menangis. hehehe... Selepas itu, personal belonging kami kembali dipulangkan dan perkara pertama yang aku buat adalah menghidupkan telefon. Sms pertama yang aku terima membuatkan aku melonjak dan menjerit keriangan. Liverpool menang 2-0 menumpaskan Mankayu, hahahha...memang kayu pun team tu...hahahha...barulah aku tau ramai juga fan Liverpool dikalangan kami ni. Jam 12 kami meninggalkan kawasan OBML untuk ke Lumut bersama kenangan yang terindah mencabar kewarasan, ketakutan, kekuatan dan kekurangan diri. Tatkala itu, aku rasa kenapalah 3hari je, apsal tak 10 hari???



Peserta OBS SPNB 01/09 bersama para instructor

10 comments:

ciPuding_7 said...

hahahaha.. lawak pon ada crita ko ni ran..

tp aku x tau nasib aku camna kalau dia suh terbalikkan kayak tu. lemah smgt. hahahaha..

ni baru 3 hari. kalau 10 hari x tau la jadual dia camner punya ketat lak. x penah rasa lagi g kem BTN ni.

btw, ada perubahan jisim tak?
;D

aranhellstorm said...

perubahan jisim xde kot tp ukurlilit ada sket kurang kot hahahaha!! Btw, ni bukan BTN ok... Ni obs... Btn byk ceramah je...heh

non รจ italiano said...

woohooo...best tuuu!! lama benor rasanya tak buat aktiviti luar yg mencabar stamina nih.

macam pergi kursus DPA plak ko Ran.

aranhellstorm said...

non e: heh... Seronot beb... Btw, dpa tu diploma pertahanan awam ke? Heh..

{blythe.niaa} said...

Dip. Perkhidmatan Awam, encik.

Dua kali aku ulang baca cerita kau nih..bertambah geram plak aku. Esp. Bab berkayak tu.

aranhellstorm said...

nomi: hehehhe...jgn jeles arrr...ko daftar sendiri pun boleh..bayar je RM 150 kot per head = utk 3 hari punya course..heh..

"to serve, to strive and not to yield"

nizam best said...

jon..gambar ko no 2 & 3 dari bwh tu sebijik ar..sebijik mcm ahmad busu...

aranhellstorm said...

cipan laut ko kacap..tapi sian ahmad busu skg.. tgh uzur dia.... weh..anak ko kat s alam ke kt banting??

akira @ Helmy said...

hahaha...tu la...bile nak pegi rasa takut...bila dah de kat sana rasa xnak balik lak...hehehe

aranhellstorm said...

yoo zul...hehe.. biasala..bila dah rasa seronok mula la rasa tak nak balik..heh...

StatCounter