Wednesday, December 16, 2009

Bahasa Sarah Afiqah


Sarah Afiqah dah melewati umur 1 tahun 6 bulan. Selain Babah, Mama, Acu, Tok, Uwan, mata, susu, gigi, ini adalah sebahagian dari bahasa dia, yang kadang-kadang aku pun find it hard to understand. heh.

Loli - Lori
Ayie - air
yon - turun
len- aeroplane
dap - sedap
penpen - upin-ipin
ranch - coco crunch
kut - biskut
vivi - remote tv/remote astro
key - kunci
chut - kasut
acik - nasi/apa-apa makanan
mut - semut
jid - masjid
aloabat - allahuakbar - bila nampak masjid, dengar azan atau tengok tulisan khat jawi.
amin - doa
kiki - akif - adik dia
pon - handphone
ancel - uncle
ujan - hujan
ibat - ubat
nash - panas
tal - bantal
pai - sampai
ulan - bulan
ucing - kucing
bird - burung
ka/ete - car/kereta
bash - bas
bahbahbah - lagu stacy "kenapa bah kau berubah kenapa bah" hehehe
yot - perut
ata - mata
eenga - telinga
ucat - pusat
uk..uk..uk - dog/anjing
aun - daun
acih - terima kasih

dan banyak perkataan lain yang aku totally lost. Kalau tak paham memang masak la aku kena dengar dia meraung. heh.


Harap-harap besok besar jadilah 'orang' hendaknya ya Sarah Afiqah?

13 comments:

frida[norm] said...

bahbahbah - lagu stacy "kenapa bah kau berubah kenapa bah" -tak bley tahaaaann..lebih pandai dari anakanda MHI ku ni. akekkeke

Aran, teruskan berkounikasi dengan sarah bahasa yg betul, jangan ko pun ikut pelat gak.

cayalah bapak! (eh, ke papa? dedi?) aku pun tak tersenarai vocab anak aku.

aunty farah yg baik said...

ala tomeynye sarah afiqah.. (comey mcm aunty farah dia gak.. haha..)

ni yg tak bleh tahan..

bahbahbah - lagu stacy "kenapa bah kau berubah kenapa bah"

kalau stacy baca ni, bangga dia..
hahaha..

aranhellstorm apahal tak leh komen guna username aku nih?? said...

Nomi: insyaallah. Bahaya budak-budak umur ni, apa dengar je semua boleh follow, time drive keta tu paham-paham la driver yang mcm lahanat berlambak kat jalan raya tu.

takut anak pun ikut perangai lahanat bapak dia yang suka memaki dan mencarut ketika drive. heh.

Poon: kalau stacy baca, kompem dia panggil aku duet untuk next album... kah kah kah kah!!

frida[norm] said...

tu lah...
my son la ni tgh sibuk menyanyi juga. semua lagu dia nak nyanyi.

"potong! potong! potong SAYA PUNYA LAH!"

ya ampuunn...potong SAHAJALAH, boleh itu plak yg dinyanyi semula..mengekek satu rumah!

aminsaid said...

haha.. mmg comey..

aranhellstorm said...

nomi: siap dia nanti kalau tiba masa nak di'potong'. nyanyi tengok kalau dia berani..hehehehe

aminsaid: alhamdulillah..

etadaimos65 said...

Budak2 baya ni memang suka buat bahasa sendiri.Dia ni ok...masa anak akak kecik dulu ada yang mama die jer paham.Contohnye...makan jadik bakam,jugak jadik fugak,punggung jadik cingung,tak nak sudah jadik nana kodah.....

Anonymous said...

Muka sarah photostat muka babah dia terutama tang mata ngan pipi.

ermaolive said...

免費試看av線上a片sogo色論壇性愛自拍視訊辣妹av亞洲辣妹一本道a片辣妹視訊鮑魚俱樂部gogogirl視訊美女sex888入口0951影片成人視訊onelinux視訊交友情人聊天金瓶梅視訊情人影音影音情人金瓶梅

nurulmajdi said...

aku cuma curious je, bila agaknya sarah guna perkataan yot (perut). boleh bagi contoh ayat ?

~~tolong jawab, 'yot babah buyat'

muahahahahahaha...

aranhellstorm said...

cipan tanah ko GD!!!

grrrr...hahahaha

ddf156e2 said...

Such attentively manages your ~
...................................................

vgf2s32d said...

Such attentively manages your article ~
..................................................

StatCounter