Monday, February 25, 2008

Ulasan DVD



Hujung minggu baru lepas. Hari sabtu, pergi lepak-lepak bawah pokok di tepi pantai di Teluk Kemang. Walaupun cuaca panas membahang, angin bayu membawa diriku.... eh, tu lirik lagu! Angin bayu pantai Teluk Kemang memang menenangkan jiwa orang bandar yang banyak masalah macam aku ini. Hahaha....

Baring-baring atas tikar yang dibeli dengan harga RM 10, sambil baca buku "New Malaysian Essays I" memang aku rasa betul-betul macam orang berilmu, intelek, kelas menengah dan ada kelas. Hahahaha....

Balik rumah, terus on kan alat pemain DVD. Tengok cerita Rush Hour 3. Malam sebelumnya tengok Heartbreak Kid. Dua-dua genre komedi. Tapi taklah lawak sangat. Lawak lagi Raja Lawak 2. Hahahaha....



Lepas tu sambung pula dengan filem American Gangster, tu pun lepas tengok Liverpool v Middlesbrough. Torres hatrik seyy...cayalah lu Torres!

Nak cerita fasal American Gangster. Aku dah tengok cerita ni di panggung, tapi masa tu dah hujung-hujung tayangan. Dekat wayang pun tinggal 1, 2 show saja, walaupun begitu, masih penuh dengan penonton sampai aku pun kena duduk di row paling bawah sekali. Dekat TGV pula tu, terpaksa mendongak 180 darjah ke atas. Sampai naik pening-pening aku tengok cerita tu. Oleh sebab tak puas hati punya fasal aku pun belilah DVD nya. (walaupun sebenarnya, sebab dekat wayang banyak aksi dipotong terutama yang topless-topless punya scene...hahahahah...)



Tapi bukan nak cerita part tu, sebenarnya kepada sesiapa yang dah tonton cerita ni, part last masa Frank Lucas lakonan Denzel Washington (my favourite!) keluar dari penjara, dekat wayang, lepas keluar cerita ni terus habis. Tapi bila tengok di DVD, sebenarnya ada lagi dekat 10 minit cerita baru habis. Apa punya mangkuk la panggung wayang ataupun LPF pergi potong bab last tu buat apa??

Babak terakhir tu sebenarnya Ritchie Roberts (Russell Crowe ~ my favourite jugak nih), dia tunggu Frank Lucas tu keluar penjara, lepas tu dia bawak Frank jalan-jalan dekat kawasan Harlem, port lama Frank masa dia jadi taiko dulu, banyak sangat perubahan, lepas tu dia mengomel-ngomel fasal mau kerja apa, sebab dia cuma tau jadi pengedar dadah saja.

Lepas tu, baru credit roll. Lepas habis senarai pelakon, pelakon tambahan, stuntman, segala macam lagi habis, muncul lah imej Frank Lucas ni pakai topi tengah menembak guna pistol.

Macam ada sambungan aje. Harap-harap ada lah, tak puas tengok dua-dua tu berlakon, gempak habis!

Lepas tu malam tadi, aku layan pula cerita 'We Own The Night', lakonan Mark Wahlberg, Joaquin Phoenix, Eva Mendes dan Robert Duvall. Cerita dia agak segar jugalah, Bobby Green (Joaquin Phoenix) adalah adik kepada Joseph Grusinsky (Mark Wahlberg) di mana, Bobby ni bekerja dengan seorang orang kaya Rusia, Marat Buzhayev (bukan Roman Abramovic arr..) di mana beliau menjadi pengurus kelab malam yang terkenal di Brooklyn. Cerita ini berlatarbelakangkan tahun 1988 di mana pada masa itu dadah menjadi musuh utama Amerika Syarikat.



Pendek cerita, Joseph naik pangkat, jadi ketua cawangan Street Crime (dimana We Own The Night tu adalah motto bagi pasukannya) dan agenda utamanya adalah untuk menyekat pengedaran dadah berskala besar ke Brooklyn. Diketahuinya, seorang mafia Rusia yang amat kejam, Vadim Nezhinski yang juga anak saudara kepada Marat adalah orang yang bertanggungjawab mengedar kokain, PCP dan ganja ke Brooklyn. Bobby ni saja dia guna surname ibu dia, supaya dia boleh menyembunyikan identitinya, dan supaya orang lain tak tahu sebenarnya dia bersaudarakan anggota polis!

Satu malam, Joseph dan pasukannya membuat operasi di kelab malam yang di uruskan adiknya, kerana Vadim selalu lepak di situ. Konco-konco Vadim ditahan kerana memiliki dadah terlarang, kecuali Vadim yang di dapati 'clean'. Bobby juga ditahan kerana dia juga intoksikasi dengan kokain dan ganja, semasa ditahan beliau sedang menelan arang yang dipercayai dapat meneutralkan dadah-dadah yang ada dalam sistem badannya.

Pendek cerita sekali lagi, konco-konco Vadim menembak Joseph dan nyaris maut, kerana pelurunya hanya menembusi pipinya, dan selepas itu bapanya Albert Grusinsky yang juga merupakan ketua polis Brooklyn (Robert Duvall) pula menjadi mangsa kekejaman mafia dari Rusia ini.

Akhirnya, Bobby mengikut jejak langkah ahli keluarganya menjadi anggota polis. Dapatkah beliau membalas dendam terhadap kematian bapanya? Tontonlah sendiri, letih mau tulis panjang- panjang.

8 comments:

che poonz said...

ni pon dah pjg berjela. tak mampu nak baca dah.. huhuhuhu..

aranhellstorm said...

belom abes panjang lagi tu poon...

Nurul Majdi said...

Aku scroll je sampai abis entry. Bukan baca pon. Haha Tapi aku sempat terbaca perkataan 'topless'. Cis!

kubiss said...

"konco-konco Vadim menembak Joseph dan nyaris maut, kerana pelurunya hanya menembusi pipinya.."

Erghh..ganas Gilerr!!
i wonder why the guys suka bebeno laa ngn action movies ni instead of yg ala-ala romance tu..

is it makes u a man? hmm..

aranhellstorm said...

kubiss: "is it makes u a man? hmm.."
nope... kahwin, pastu dapat anak..

that's make u a man.

LOL

aranhellstorm said...

GD: apala, jgn la malas membaca. Membaca itu Pelita Hidup. Hahahah

kubiss said...

hahaha...
ur nude thoughts..
make me laughin out loud laa dude..haha!
yeah, kahwin & dapat anak!!

>> i believe, the real man inside u..haha..

aranhellstorm said...

kubiss: hehehe....tenkiu tenkiu... seb baik ko cepat pick up....hehehe

StatCounter